Đakovačkim objektivom kroz Domovinski rat

------ 3 COLOR SLBAR

 

ĐAKOVO – U Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu predstavljena je fotomonografija đakovačkog fotografa i kroničara novije hrvatske povijesti Marka Perića “Đakovačkim objektivom kroz Domovinski rat”. Na oko 300 stranica više je od 400 Perićevih fotografija za povijest; riječ je o fotopriči koja prati stvaranje hrvatske države, postrojavanje prvih postrojbi, Domovinski rat, poraće, a završava mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, odnosno vrijeme od 1990. do 1998. Pršte dokumentarnošću, sudbonosnošću trenutaka i događaja, kao i emocijama. U ime nakladnika Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, knjigu je predstavio ravnatelj, dr. Ante Nazor. O Perićevu ratnom fotoputu govorili su i predstavnici 101. brigade, u čijoj su fotomonografiji Perićeve fotografije i odnose se na ratni put postrojbe na istočnom bojištu, potom predstavnici Bedema ljubavi… kao i sam Perić.

– Fotomonografija je ugledala svjetlo dana nakon dvije godine intenzivnog rada. Bilo je teško u tom moru materijala napraviti uži izbor od oko 400 fotografija – rekao je Perić.

– Fotografije u ovoj knjizi, koje je od samih početaka demokratskih promjena u Hrvatskoj (1989.) pa do završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (siječanj 1998.) snimio Marko Perić, slikovna su kronologija i autentičan podsjetnik na događaje u Đakovu i Đakovštini, ali i događaje u drugim dijelovima Hrvatske u tom razdoblju, a u kojima su, na neki način, sudjelovale Đakovčanke i Đakovčani. Poput povratka spomenika banu Jelačiću na središnji zagrebački trg, sabora HDZ-a i postrojavanja ZNG-a u Zagrebu, razmjene hrvatskih branitelja i civila iz srpskih logora u Nemetinu i njihova dočeka u Osijeku, procesa mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju, potom ekshumiranih i identificiranih tijela hrvatskih branitelja i civila iz masovnih grobnica na Memorijalnom groblju u Vukovaru, pa do otvaranja spomenika ubijenim braniteljima i civilima među kojima su bili i djelatnici vukovarske bolnice, na Ovčari. Perićeve fotografije u ovoj fotomonografiji spomenik su građanima Đakovštine, posebice hrvatskim braniteljima koju su početkom 1990-ih u đakovačkim postrojbama ZNG-a i HV-a te policije obranili svoj grad i Hrvatsku od srpske agresije, riječi su nakladnika Ante Nazora.

Dodao je kako je neke od prikazanih fotografija zbog njihove dojmljivosti i dokumentarističke vrijednosti Centar već koristio u svojim izdanjima, a neke su već objavljene u prethodnim knjigama o Domovinskom ratu. No, naglasio je Nazor, najveći dio njih nije do sada prezentiran javnosti. Nakon Zagreba, Đakovčani nestrpljivo iščekuju i predstavljanje monografije u svome gradu.

Posvećena braniteljima “ma gdje bili”

Ovu fotomonografiju posvećujem hrvatskom braniteljima iz Domovinskog rata, kako bi rekao Branimir Dopuđa “ma gdje bili”. Posebice onima koji su dali život za slobodu i Hrvatsku, te generacijama rođenim nakon 90-ih, da ne zaborave razdoblje i okolnosti u kojima je stvorena suvremena i neovisna Hrvatska, kaže Perić.

Suzana ŽUPAN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.