Buljević: Uloga osječkih branitelja nemjerljiva je u obrani Hrvatske

Okruglim stolom na temu Doprinos osječkih branitelja u Domovinskom ratu, započelo je trodnevno obilježavanje Dana osječkih branitelja…

“Uloga osječkih branitelj je nemjerljiva”, rekao je predsjednik braniteljske Koordinacije Osječko-baranjske županije Damir Buljević.

“Nećemo i ne smijemo zaboraviti 1991. godinu, kada je ovaj grad bio danonoćno pod granatama. Ovdje je bila borba Davida protiv Golijata. Želimo reći da doprinos i uloga osječkih branitelja i građana možda nije bila najveća, ali sigurno ključna u obrani ovog dijela Hrvatske. Žrtva hrvatskih branitelja je bila velika, želimo se sjetiti dana i zahvaliti se njihovoj rodbini. Osijek je od 1991. do 1995. godine, odnosno do dana Oluje i oslobađanja Knina proživio je najteže dane u svojoj povijesti”, istaknuo je Buljević.

Za vrijeme rata u Osijeku poginulo je 1724 branitelja i civila. Njima će se u četvrtak otkriti spomenik. Unatoč broju poginulih, grad je ostao nepokoren, i to je najbitnije, ističe predsjednik Temeljnog ogranka UHDDR-a Zlatko Bebek.

“Osijek je grad koji nije pao. Bio je takva barikada i utvrda gdje je jednostavno neprijatelj znao, bez obzira koliko god išta radio, da neće uspjeti. Osijek je obranio Hrvatsku, to mogu reći 100 posto”, kaže Bebek.

5. prosinca 1991. godine, agresor je pokušao prodrijeti u grad s južne strane, kroz šumu Rosinjaču. To područje branili su pripadnici 106. brigade Hrvatske vojske. Svi oni, ukupno 16-orica, poginuli su tom prigodom. U spomen na njih, danas je predstavljena i knjiga Rosinjača, koju je uredio Zlatko Bebek koji kaže da je knjiga plod velike ljubavi.

“Da bi takvo nešto učinili, s obzirom da smo mi ogranak, treba sazrijeti vrijeme i mi moramo stasati. I mi smo jako ponosni na to što smo napravili”, zaključuje Bebek.

Dani osječkih branitelja nastavljaju se sutra maratonom ‘Ćelije – crveni fićo’ te dodjelom zahvalnica institucijama i tvrtkama koje su dale doprinos obrani grada. Bit će upriličena premijerna projekcija filma ‘Osijek nepokoreni grad’, a sve završava u četvrtak otkrivanjem spomen obilježja i koncertom Opće opasnosti na Trgu Ante Starčevića.

(Mediaservis)/Dalje.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.