Branitelji dogodine mimo Vlade organiziraju proslavu Oluje!

Potaknuti načinom ovogodišnjeg sudjelovanja u obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu te odlukom Predsjedništva Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba, zagrebačka HVIDR-a pokrenula je inicijativu za vraćanje dostojanstva i digniteta hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata u sudjelovanju na počasnim ceremonijama.

– U ovogodišnjem službenom protokolu sudjelovali su samo političari i oni su zauzimali centralno mjesto i ulogu u protokolu obilježavanja. Branitelji, a posebice, mi ratni vojni invalidi, bili smo potpuno marginalizirani, kao da i nismo imali ulogu u pobjedi Oluje, kazao je predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a grada Zagreba Mirko Ljubičić.

Stoga, napominje Ljubičić, već sada kreću s inicijativom dostojanstvene proslave obljetnice Oluja 2013.

– Na obilježavanju Oluje slijedeće godine želimo pripremiti i organizirati postrojavanje ešalona ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HV, MUP RH i HVO) po najvišim protokolarnim standardima u Kninu, kao i inicijativu da branitelji zauzmu centralno mjesto i ulogu u svečanom protokolu te da naši predstavnici održe svečane govore i osvrnu se na uspjehe, žrtvu i zasluge svojih suboraca, ističe Ljubičić i dodaje.

– Uz samo postrojavanje želimo osigurati organizacijski standard na najvišem nivou te za naše suborce, ratne vojne invalide i goste, osigurati šator za prijem do tisuću ljudi. HVIDR-a je od osnutka bila stožerna braniteljska udruga i organizacijski primjer svima, želimo da to ostane i u buduće, naposljetku će Ljubičić.

Iz Zajednica udruga HVIDR-e grada Zagreba pozivaju sve udruge da im se pridruže i podrže ovu inicijativu kako bi se slijedeća obljetnica „Oluje“, a i druge obljetnice Domovinskog rata digle na najvišu razinu, a ratnim vojnim invalidima i braniteljima odala počast kakvu zaslužuju svugdje u svijetu.

Ova inicijativa je na tragu nezadovoljstva jednog dijela branitelja ovogodišnjim obilježavanjem Oluje i činjenicom da nije bilo svečanog postrojavanja u Kninu. Ipak, ministar branitelja Fred Matić u nekoliko je navrata ustvrdio kako je ovogodišnje obilježavanje Oluje bilo kudikamo drugačije i bolje organizirano od prethodnih te da su branitelji ove godine bili u prvom planu.

 Očito je da se jedan dio braniteljskih udruga s time ne slaže tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će se cijela ova priča razvijati. Iz zagrebačke HVIDR-e poručuju da sigurno neće odustati te da će slijedeće godine dostojanstveno, s braniteljima u prvom planu, obilježiti Oluju. 

Ivan Klarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.